• Aerobic

  Aerobic on jo käsitteeksi kasvanut ryhmissä harjoitettava aerobinen liikuntamuoto. 1970-luvulta peräisin olevassa lajissa yhdistellään askelsarjoja, lihaskunto- ja kunto-osioita musiikin tahdissa. Laji on kehittynyt sitten syntymänsä, ja siitä on nykyään monia eri variaatioita. Perinteinen aerobic-tunti koostuu neljästä osiosta:

  • alkulämmittely (n. 10 min)
  • aerobinen osuus – pulssin nosto (n. 20 min)
  • lihaskunto-osa (n. 20 min)
  • loppuvenyttely (n. 10 min)

  Aerobic-tunnit rakentuvat musiikin tahdissa tehtävistä harjoitteista, jotka vaativat ja kehittävät kordinaatiokykyä kestävyyskunnon ohella. Aerobicin tavoitteena on kehittää kaikkia kuntoharjoittelun osa-alueita: joustavuutta, lihasvoimaa ja aerobista kuntoa.

  Eri variaatioita aerobicista löytyy nykyään lähes kaikilta ryhmäliikuntaa tarjoavilta kuntosaleilta. Yleisesti eri kuntosalit ja vetäjät nimeävät aerobic-tunnit kuvaamaan tunnin sisältöä ja muokkaavat ohjelman ja tehtävät liikkeet teeman mukaisiksi. Teemoja tunneille on kehitelty yhdistelemällä eri liikuntamuotoja aina tanssista taistelulajeihin. Perinteisesti aerobicissä vastuksena toimii oma kehonpaino. Tiettyjen liikkeiden tehostamiseen mukaan voidaan myös ottaa erilaisia kuntoiluvälineitä, kuten perinteisiä käsipainoja tai vaikkapa jumppapallo.

  Aerobic-tunnin aikana palaa rasvaa intensiteetistä ja liikkujan painosta riippuen noin 400 – 800 kcal.

  Laji sai suurta suosiota ja julkisuutta 1980-luvulla amerikkalaisen näyttelijän Jane Fondan ansiosta. Fonda julkaisi aiheesta kirjoja ja videoita, joissa oli mukana alan ammattilaisia. Videoiden ja kirjojen suosio kasvoi erittäin suureksi.

  Jos tiedoissa on virheitä tai puutteita, voit raportoida niistä meille TÄSTÄ.