Kuntopallo

kuntopalloKuntopallo on painotettu, noin 35 cm läpimitaltaan oleva kuntoiluväline. Kuntopallo sekoitetaan usein jumppapalloon, joka on paljon suurempi ja ilmalla täytetty. Kuntopalloja on nykyään saatavana perinteisen pyöreän pallon lisäksi kahvoilla varustettuna. Kahvat on upotettu pallon kehän sisäpuolelle, jotta pallon pyöreys säilyy. Pallojen painot vaihtelevat 1-13 kilon välillä. Yleisimmät pallot ovat 3-8 kilon painoisia. Painon valintaan vaikuttavat sillä tehtävät liikkeet: osa liikkeistä voidaan tehdä painavilla palloilla kun taas joihinkin liikkeisiin sopii paremmin kevyempi pallo.

Kuntopallo – monipuolinen treeniväline

Kuntopallo sopii hyvin erilaisiin heitto- ja keskivartaloharjoituksiin. Raskasta palloa heitellessä pystytään aktivoimaan monia eri lihasryhmiä ja treenaaminen on tehokasta. Pallon heittelyä voi hyvin harrastaa myös parin kanssa. Hyvä liike on myös etunojapunnerrus kädet pallon päällä, jolloin tasapainoilu myös aktivoi lihaksia, joita ei normaalissa etunojapunnerruksessa juuri tarvita.

Monet liikkeet pallon avulla ovat melko yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa. Koska pallo painaa paljon, sen heiluttelu puolelta toiselle tai erilaisien kuvioiden avulla treenaa kroppaa monipuolisesti. Koita esimerkiksi pitää palloa suorilla käsillä edessäsi ja siirtele sen jälkeen ääriasentoihin oikealle ja vasemmalle puolelle jalat tukevasti maassa. Saman voit tehdä myös istuessasi takakenossa, jolloin liike tehostuu.

Kuntopallo painaa sen verran, että on tärkeää saada siitä hyvä ote. Tämän takia niiden pinta on kuvioitu hyvän pidon takaamiseksi. Pinta on usein myös erittäin kestävä, sillä käyttötarkoituksia on monia ja pallon on kestettävä iskuja. Kahvalliset kuntopallot eivät välttämättä sovellu heittoharjoituksiin, sillä otetta pallosta ei saa niin hyvin vaihtelevan pinnanmuodon takia. Toisaalta tällaiset pallot toimivat hyvin myös kahvakuulan korvaajina tietyissä harjoitteissa hieman sovellettuna.

Pallolla tehtäviä liikkeitä on lähes loputtomasti ja vain taivas on rajana: sitä voi pyöritellä maassa, heilutella käsissä, heitellä, pyöritellä kehon ympäri ilmassa tai maassa jne. Hauskaa puuhaa niin kuin pallojen kanssa aina tuppaa olemaan. Jos kuitenkin haluat täyden hyödyn irti ja treenata koko kroppaa monipuolisesti, kannattaa etsiä netistä hyviä kuntopallo-ohjelmia. Tässä yksi esimerkki : 9 liikkeen kuntopallotreeni (englanniksi)

Kuntopallon paiskaaminen seinään kannattaa jättää kuntosaleilla tehtäväksi, sillä kotona seinät ovat usein kipsilevyistä tehtyjä, joten painava pallo saattaa löytyä viereisestä huoneesta muutaman heiton jälkeen. Vaikka kotoa löytyykin kestävä seinä heittelyyn, on hyvä muistaa myös naapureita, sillä töminä saattaa varsinkin iltatreeneissä olla hieman häiritsevä kymppiuutisia katsellessa.

Tässä linkkejä muutamien kauppojen kuntopallosivuille:

Gorillasports.fi (alk. 22,90€)
Treenikauppa: kahvoillailman kahvoja  (alk. 29,90€)
Sportamore (alk. 16,90€)
Fitnesstukku (alk. 52,90€)
Ellos (alk. 64,90€)

Kaikki Välineet
fitnesstukkufitnesstukku
Back to top button