Kahvakuula

Kahvakuula on nimensä mukaisesti kuula, jossa on kahva. Tämä harjoitusväline on nostanut lähivuosina suosiotaan hurjasti kuntoiluvälineiden joukossa. Mikään uusi juttu kahvakuula ei ole, sillä se kehitettiin jo 1700-luvulla Venäjällä. Venäjäksi kahvakuulan nimi on girya, ja tätäkin nimeä käytetään joissain piireissä.

Kahvakuula eroaa normaaleista käsipainoista muodon lisäksi myös painopisteensä takia. Painopisteen ollessa kahvan alapuolella, soveltuu se hyvin muun muassa heilautusliikkeisiin.

Perinteinen venäläinen kahvakuula on 16 kiloinen, mutta nykyään kahvakuulien painot vaihtelevat 2-40 kilon välillä. Aloittelijalle hyvä aloituspaino on 8–12 kiloa. Liian kevyellä kuulalla ei kannata lähteä liikkeelle, sillä niiden paino ei välttämättä riitä harjoittamaan kaikkia mahdollisia lihaksia. Kun painoa on tarpeeksi, kahvakuula liikkuu varsinkin heilumisliikkeissä sulavammin ilman turhaa heilumista. Tällöin liikeradat suoristuvat ja muuttuvat oikeanlaisiksi.

Kahvakuulaharjoitteita on laaja kirjo, joten sen avulla pystyy treenaamaan hyvin monipuolisesti. Osa perinteisemmistä käsipainoliikkeistä onnistuu myös hyvin kahvakuulalla hieman muunneltuna. Suurempien lihasten lisäksi monet kahvakuulaliikkeet harjoittavat myös pienempiä ja syvempiä lihaksia.

Kahvakuula – muoto ja pinnoitus

Nykyään kahvakuulia saa monilla eri muodoilla ja pinnoilla varusteltuina. Kotiharjoitteluun sopivat hyvin kumipäällysteiset kuulat varsinkin silloin, kun tekee liikkeitä paljaalla lattialla. Tällöin kuulan laskeminen maahan ei naarmuta lattiaa toisin kuin metallipintainen kuula saattaa tehdä. Metallipintainen kuula sopii hyvin esimerkiksi ulkokäyttöön kestävyytensä puolesta. Myös kuntosaleilla metallipintainen kuula on hyvä, sillä sen paiskaaminen matolle on huoletonta, kotona taas hieman riskialtista.

Muodoltaan perinteinen kuula on tietenkin melko pyöreä, mutta nykyään kaupassa myydään myös ergokuulia, jotka ovat litteämpiä. Pyöreät kuulat sopivat paremmin sellaisten liikkeiden suorittamiseen, joissa kuula käännetään lepäämään rannetta vasten. Käännön aikana litteämpi ergokuula saa kerättyä enemmän vauhtia, jolloin se tömähtää käteen kovemmalla vauhdilla. Iskun vaimentamiseen voi ostaa erillisiä rannesuojia, jotka peittävät osumakohdan kädestä.

Kuulien valmistajia on monia, joten myös kahvojen muoto ja paksuus vaihtelee eri valmistajien kuulissa jonkin verran. On tärkeää, että kuula sopii käteen hyvin, jotta siitä saa miellyttävästi ja tukevasti pidettyä kiinni. Kahvan pinnan on myös oltava sileä, jotta hiertymiä ei synny. Halvimmissa kuulissa saattaa kahvan saumakohdassa olla epätasaisuuksia, jotka pidemmällä käytöllä voivat hiertää ihoa.

Parhaita tarjouksia yhteistyökumppaneilta:

Klikkaa tuotetta siirtyäksesi kauppaan

Kaikki Välineet
fitnesstukkufitnesstukku
Back to top button