Heraproteiini

Heraproteiini kuuluu korkean biologisen arvonsa 104 ansiosta suosituimpiin proteiinin lähteisiin, kun tavoitellaan lihaskasvua ja lihasten säilymistä. Heraproteiini sisältää verrattuna muihin proteiinin lähteisiin erityisen paljon haaraketjuisia aminohappoja (BCAA eli Branched Chain Amino Acids). Sen vuoksi heraproteiini on usein voimaharjoittelussa käytettyjen proteiinituotteiden pääraaka-aine. Koska heraproteiini imeytyy nopeasti, proteiinin rakennusaineet päätyvät nopeasti verenkiertoon ja tukevat lihasproteiinien synteesiä.

Mitä eroja heraproteiinien laadussa on?

Proteiini saadaan herasta, joka syntyy maidosta juuston valmistuksessa. Tämä jatkojalostetaan niin, että siinä luonnostaan olevaa korkeaa laktoosipitoisuutta pienennetään, jotta tuloksena olisi mahdollisimman puhdas proteiini. Tämä vaihe on ratkaiseva proteiinin laadun kannalta ja laadusta riippuen syntyy heraproteiinikonsentraattia, -isolaattia tai –hydrolysaattia.

Edullisempien heraproteiinikonsentraattien proteiinipitoisuus on noin 75-85% ja laktoosin eli maitosokerin osuus 3-6%, kun taas heraproteiini-isolaatin proteiinipitoisuus on noin 90% ja maitosokerin osuus alle 1%. Hydrolysaatin valmistuksessa proteiini pilkotaan lisäksi pienimpiin osasiin, ns. peptideihin. Tämän vuoksi keho voi hyödyntää erityisen nopeasti proteiini-hydrolysaattia. Mitä korkeampi hydrolysaatin aste valmisteessa on, sitä korkealaatuisempaa ja myös kalliimpaa proteiini on.

Heraproteiinin merkitys voimaharjoittelussa

Heraproteiinilla on tärkeä rooli voimaharjoittelussa sekä intensiivisessä kestävyysharjoittelussa. Proteiini edistää lihasmassan kasvua ja säilymistä, kun sitä saadaan päivittäin riittävästi.  Heraproteiinin etuna on, että keho pystyy hyödyntämään sen nopeasti ja tehokkaasti. Se sopii hyvin proteiinin lähteeksi niin ennen harjoitusta kuin harjoituksen jälkeenkin. Harjoituksen aikana keho käyttää mm. aminohappoja energian lähteenä. Ottamalla heraproteiinia ennen harjoitusta keho voi käyttää heraproteiinin aminohappoja, eikä sen tarvise ottaa niitä kehon lihaksistosta.

Suosittuja heratuotteita:

Scitec 100% Whey Protein -jauhe

FitFarm WPC80 -jauhe

Northforce Strength -jauhe

Kaikki Proteiini
fitnesstukkufitnesstukku
Back to top button